Кой и как уби Жан-Пол Марат?

Жан-Пол Марат, известен като Приятеля на народа, един от лидерите на якобинците  в хода на Френската революция,   е убит  на 13 юли 1793 година от Шарлот Корде.  Към този отчаян акт я подтикват извършените от якобинците к

2011-07-13 14:23:49
Кой и как уби Жан-Пол Марат?
Жан-Пол Марат, известен като Приятеля на народа, един от лидерите на якобинците  в хода на Френската революция,   е убит  на 13 юли 1793 година от Шарлот Корде.  Към този отчаян акт я подтикват извършените от якобинците кланета, за които според нея е отговорен именно Марат.

Мари Ан Шарлот дьо Корде д'Армон е родена през 1768 г. в Нормандия. Произхожда от аристократично, но бедно семейство. Учи в манастира "Абе-о-дам" в Каен, а след затварянето му през 1791 г. живее в същия град. В началото на Френската революция подкрепя жирондинците, чиито идеи за промените в обществото са относително умерени. Началото на якобинския терор променя ситуацията.

На 9 юли 1793 г. Корде напуска Каен и поема към Париж, където отсяда в хотел "Проведанс". Там си купува кухненски нож и написва писмо, с което обяснява причините за деянието си. Така въоръжена, на 13 юли тя отива при Марат с мотива, че иска да го информира за подготовката на жирондинско въстание в Каен.

Отначало й е отказан достъп до трибуна, но вечерта Марат все пак я приема. Корде се заема да му диктува имена на жирондинци от Каен и докато той ги записва, тя вади ножа и хладнокръвно го пробожда в гърдите. Корде дори и не прави опит да избяга от местопрестъплението. Процесът срещу нея е бърз и тя е осъдена на смърт. На 17 юли, четири дена след убийството, Корде е екзекутирана. Автор: Тони

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия